torstaina, lokakuuta 18, 2007

Lasten seksuaalisuus Norjassa

Hii, jos Freudia vastustettiin elinaikanaan, niin eipä hänellä juuri sen helpompaa olisi ollut nykymaailmassakaan. Aiheesta pitäisi ehdottomasti blogata huolellisemmin, mutta onpa kiinnostavaa seurata, mikä meuhka syntyy, kun lasten seksuaalisuudesta taas keskustellaan. Norjalainen lastentarhanopettaja ehdotti (norjankielinen alkuperäisteksti), että lasten seksuaalisuuteen tulee voida suhtautua vapaammin, ja ainakin Hesarin artikkelin kommenteissa sekä Takkiraudassa kuohuu rajuja Sodoma ja Gomorra -syytöksiä.

Lastenkasvatuskulttuurissa on tietenkin monia asioita, joita tulee kehittää, mutta yksi tärkeimmistä on luontevan ja helpon suhtautumisen opettaminen ruumiillisuuteen ja seksuaalisuuteen, hämmentämättä ja syyllistämättä. Tajuan pointin ja todellakin haluaisin säästää kaikki maailman lapset kukkahattukasvattajilta, jotka jatkuvasti viestivät lasten olevan rumia ja metelöiviä ja siveettömiä ja huonoja. Oon niin varma, että Alice Miller olisi samoilla linjoilla; hyväksytyksi tulemisen tunnetta ei voi evätä sen perusteella, että lapsi toteuttaa itseään tavoilla, jotka ovat aikuisten kulttuurissa ongelmallisia.

4 kommenttia:

Matti kirjoitti...

Nämä ovat rajanveto-ongelmia, jotka osoittavat, miksi jäykätkin normit ovat usein hyödyllisempiä kuin normittomuus. Ei ole olemassa mitään täsmällisiä vastauksia tämän alueen kysymyksiin. Yhteiskunnan on kuitenkin tehtävä jotain normeja, koska heikkoja pitää suojella vahvojen saalistukselta. Nämä hippityyliset vapaan elämän jutut ovat pääsääntöisesti osoittauneet pahemmiksi kuin turvallinen pikkupovalisuus. En yhtään kiellä, etteikö niissä olisi jotain kiinnostavaa ja oikein, mutta kyse on kokonaishyödystä. Hörhöily on ok, kunhan lapsiin ei kosketa.

Qtea kirjoitti...

Joo, mä kykenen heikosti tarkastelemaan mitään kokonaishyötyjä yksilönäkökulman yli. Mun mielestä on kuitenkin melko selvää, että raju seksuaalikielteisyys ja syyllistäminen ja hyväksynnän pihtaaminen suureksi osaksi aikaansaavat ne kaikki ongelmat, joita sitten kaikella normittamisella yritetään hoitaa.

Matti kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Matti kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.