Kaikki ovat hehkuttaneet iPhonea, toivottavasti pian jo riittävästi. Minulle iPhone tai Apple eivät mitenkään erityisesti edusta edistystä tai hightechia, vaikka tietty niiden draaman tajua (salamyhkäisyys ja uusien tuotteiden julkistamiseen liittyvä kohkaus) kyllä arvostankin.
Nyt tammikuussa tulee markkinoille tämä OpenMoko, Fic Neo 1973, ensimmäinen täysin avoimen koodin puhelin. Tajuan, että kaikkia tämä ei näillä spekseillä (ei WiFia, 128MB RAM) viehättäisi, mutta minulle se olisi niin HighLife-elämys. Olen vakaasti sitä mieltä että koodin avaaminen ja standardit rajapinnat ovat välttämättömiä, jotta tulevaisuudessa puhelimet, televisiot, liedet, kiukaat, mikroaaltouunit, tuulettimet, kamerat ja muut kodin välttämättömyydet kykenevät kommunikoimaan keskenään. Eipä kuulosta kovin hilpeältä, jos yksi valmistaja toimittaa kokoelämällisiä ratkaisuja (iLife, uuh!) eikä yksittäisiäkään komponentteja voi yhteensopimattomuussyistä kilpailuttaa.
Tästä syystä vaatimattomampi OpenMoko tekee minuun suuremman vaikutuksen kuin iPhone. Kehityssuunta tuntuu vaan niin paljon paremmalta ja kestävämmältä.
keskiviikkona, tammikuuta 10, 2007
OpenMoko näyttää fiksumman reitin
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
9 kommenttia:
On se kumma kun ei saa edes pikkasen hehkuttaa, niin jo heti ollaan lynkkaamassa ja alentamassa alimpaan Apple faniboy-kategoriaan? Miksei ihmiset saa olla iloisia? Miksi aina pitäisi olla harmaata ja loskaa? Miksi, miksi, miksi??? Mää en ymmärrä ihmispolo lain :-)
iPhonessa on minun mielestä olennaista se, sen lisäksi että se on sairaan cool, että se poikii innovaatioita koko mobiilialalle. Ja tästä hyödyn viime kädessä, minä, sinä ja me kaikki kuluttajina.
Tuo OpenMoko on kiinnostava, toivottavasti siitä tulee menestys, sillä sekin poikaa meille kuluttajille viime kädessä hyvää.
Hii Sami, huomaa, että tämä on mun henkilökohtaista turhaumaa, kun mulle tärkeät asiat jäävät aina jalkoihin. Pointti ei ollut lynkata Applea, sua tai iPhonea. Kuluttajakokemus on totta kai tärkeä ja sillä on helppo myydä asioita, mutta mun mielestä on ihan kiinnostavaa myös seurata asioita pidemmällä aikajänteellä.
Sä olet kyllä oikeassa siinä että mun kiinnostuksenkohteet on yleensä aika kuivia, yritän vaan itse väistellä tätä totuutta :P.
Avoimen lähdekoodin tuotteissa on vaan aina se vika, että niitä kehittää ainoastaan se pieni porukka, jolla ei ole mitään käsitystä käytettävyydestä, visuaalisesta karkista tai markkinoinnista. Yhteiset standardit ok, harrastajasovellukset ei ok.
he hee.. minä en kyllä sanonut että sinun kiinnostuksenkohteesi ovat kuivia, mutta jos olet itse sitä mieltä niin toivottavasti minä voin Apple-positiviisuudellani elävöittää päivääsi, riemukasta päivänjatkoa
Se, että softanvalmistajat ryhtyisivät noudattamaan standardeja (tai edes teeskentelisivät välittävänsä) ei mun mielestä mitenkään edellytä markkinointiosastojen ja käyttäjätutkimuksien ym. lopettamista, vaikka perinteisesti avoimen koodin tekijöillä ei sellaisia olekaan ollut käytössä ;).
Ja sitä paitsi, avoimen koodin sovelluksien huono käytettävyys ja kaikki säätäminen johtuu käsittääkseni lähes aina siitä, että raudanvalmistajat eivät ole valmiita kertomaan omia speksejään vaan monet ajurit ja kernelimoduulit on vaan rakennettava musta laatikko-periaatteella (minkä on pakko olla ihan tajuttoman turhauttavaa).
Tämä tuubivideo esittää mun mielestä kyllä ihan hyvää visukarkkia ja toiminnallisuutta, samoin tämä, jos joku haluaa nähdä.
Sami, ylitulkitsin vähän, mutta kyllähän mun kiinnostuksenkohteet on kuivia jos mä olen innostunut jostain vajaammasta kuin siitä - joka tapauksessa tosi hyvännäköisestä - iPhonesta. Ja sitä paitsi mä en alkuperäisestäkään viestistäni mitenkään onnistunut lukemaan mitään halua lynkata tai kategorisoida sua Apple fanboyksi, joten ylitulkitsimme ehkä molemmat. Hyvää tuulta on kyllä aika vaikea viestiä blogissa, enkä itsekään onnistunut, vaikka oikeasti tuo OpenMoko tekikin minut aika tosi iloiseksi.
Heh, Apple julkistaa 'hei teemme yhteistyötä avaruusolioiden kanssa' laitteen ja kaikki kuolaa ilman realismin häivääkään. :)
Mutta hei, jos Jobs saa edes hetkeksi massat kuvittelemaan, että multimedia, kosketusnäytöt (jota ohjataan sormella) ja kiihtyvyysanturit laitteissa ovat hyvä idea, niin en valita. :)
Mutta mutta ... itse aiheesta. OpenMokon ja iPhonen ero on se, että OpenMoko (kuten N770, GameParkin vekottimet, Operan Greenphone myös) on "tuotekehityslaite", ei loppukäyttäjän gadgetti. Sen pohjalta sitten rakennetaan oikeita tuotteita, jotka ovat mahdollisesti avoimia tai sitten ei.
iPhone on minusta malliesimerkki moisesta. Sen käyttöjärjestelmä on Darwin/BSD(OS X), webbiselain pohjautuu KHTML:ään (kuten myös Nokian Minimap selain). Eli avointa lähdekoodia alla ja oma gui+tuotteistus siinä päällä. Ystävällisesti vieläpä maksavat palkkaakin open sourcen kehityksestä.
Mielenkiintoista vaan on nähdä kuinka avoimeksi iPhone tehdään eli sallitaanko omien natiivien ohjelmien asennus. Jos sallitaan niin, sitten se on yksi about posix yhteensopiva mobiilivekotin lisää, jolle voi portata helposti ohjelmia. Jos ei, niin sitten se olikin vain hiton kallis marginaalivekotin anyway.
Minusta avointen sulautettujen alustojen kannalta merkittävämpiä ne vekottimet, joita on miljoonia liikenteessä. Niillä saavutetaan kriittinen massa, josta löytyy niin kehittäjiä kuin käyttäjiäkin. Lupaavimpia tämänkaltaisia laitteita on 100$ läppäri tai Maemoon perustuvat laitteet (tähtäävät halpoihin massatuotteisiin sekä ovat myös raudan puolesta avoimia). Massatuotteiden ympärillä pyörivä softa- ja rautaekosysteemi puolestaan mahdollistaa sitten siitä spinoffaavia muita erikoisempia juttuja.
Eli tavallaan tuo tapahtuu tällä hetkellä, niin että pc on kehitysalusta ja siitä portataan softaa gadgeteille.
Hip Zache, siistiä, että valotit tätä mulle tuntematonta puolta tästä vekottimenkehitysprosessista, mä en varsinaisesti ymmärrä näistä mitään, olen vaan idealisti :P.
Voisin ehkä kuvitella, että oleellisinta olisi saada raudan ja softan rajapinnat jotenkin avoimiksi, jotta raudan ja softan valmistajat (kaksi melko erilaista osaamista vaativaa teollisuudenhaaraa) voisivat innovoida ja kehittää asioita toisistaan riippumattomasti. Markkinoilla ei käsittääkseni ole esim. sellaisia läppäreitä, joissa virransäästötila toimisi suoraan out-of-box missään Linux-distrossa, koska kaikissa on tehty vähän erilaisia rautaratkaisuja virranhallinnassa eikä niistä kuitenkaan ole saatavilla sellaisia speksejä, joiden perusteella mitään kunnolla toimivaa voisi edes rakentaa. Raivostuttavaa, todella.
Olet kyllä tuossa oikeassa, speksien puuttumisessa sitä on suhteellisen hankala arpoa miten laitteen kuuluisi toimia. Toisaalta jos joku firma haluaisi tukea linuxia niin sen pitäisi olla rahallisesti riittävän kannattavaa, että microsoft kannattaa suututtaa. Eikä linuxin työpöytämyynti kuitenkaan niin hirveän kaksista ole.
Emperorlinux jenkeissä myy linuxbrandattyjä / tuettuja läppäreitä, Dell:iä ja Lenovoa(IBM) pääosin. Eli emperorin listoilla oleville läppäreille on pätevä ajurituki Linuxissa vaikka konetta ei sieltä ostaisikaan.
Pari mahdollisesti mielenkiintoista linkkiä:
- Ari Jaaksi blog - Nokian pamppu pohtii niiden open source linjauksia.
- Steve Jobs iPhone julkaisu - (jos et ole nähny niin katsos tuosta iPhonen käyttöliittymää. Se on oikeasti aika fike.)
Jos joku haluaa tarkemmin perehtyä Mokon olemukseen ja sisältöön, nyt olisi ainutlaatuinen tilaisuus. Projektia johtava Sean Moss-Pultz tulee viikoksi Suomeen ja niillä tiimoin on tarjolla myös avoin seminaari kaikille kiinnostuneille.
ks vaikka tapahtumat osoitteessa
http://www.coss.fi/web/coss/home
Niin että luulot pois ja tietoa tilalle!
Lähetä kommentti