lauantaina, kesäkuuta 17, 2006

milleniumpalkinto LED-valolle

Milleniumpalkinnon jakaminen Shuji Nakamuralle LED-valon keksimisestä oli minusta loppujen lopuksi hyvä veto, eikä merkittävyydessään juurikaan hävinnyt Tim Berners-Leen valinnalle edellisellä kerralla. Vaikkakin palkinnon ensisijainen tavoite on profiloida Suomea korkean teknologian maana, on LED-valoihin kohdistuva huomio kuitenkin erittäin tarpeellinen. LEDien täyttä energiansäästöpotentiaalia ei edelleenkään hyödynnetä riittävästi, sitä tuskin edes tajutaan tiedepiirien ulkopuolella. Palkintolautakunnan puheenjohtaja emeritusprofessori Pekka Tarjanne arvioi, että maailman valaistukseen käytettävää energiaa voitaisiin vähentää jopa 70% Nakamuran keksinnön avulla. Ennen kuin tätä oikeasti päästään toteuttamaan, tulisi LEDejä vielä kehittää huomattavasti kuluttajaystävällisemmiksi, toistaiseksi hehkulamppu johtaa viihtyisyydessä reilusti.

3 kommenttia:

Lothar303 kirjoitti...

Toisaalta voi miettiä, mikä palkinnon tavoite on. Jälkeenpäin jaettavien tunnustuksien motivoiva ja/tai tutkimusta vauhdittava teho on kyseenalainen, ja tässäkin tapauksessa palkinto meni miehelle, jonka omaisuus on jo ennestään valtava.

Mutta, kai tavoite olikin saada Suomi vaikka väkisin muutamaan tiedemaailman otsikkoon... Pelkkä pysti tähän ei valitettavasti riitä, pitää olla ne miljoona euroa siihen päälle vielä :/

Lothar303 kirjoitti...

Jälkihuomautus: tulee väistämättä mieleen se taannoinen Saudien jakama _valtava_ ympäristöpalkinto Kofi Annanille. Joo-o, ekovaltio Saudi-Arabia...

Ledeistä olen kyllä itse aivan samaa mieltä.

Qtea kirjoitti...

Totta kai ensisijainen tavoite onkin nostaa Suomen profiilia teknologiamaana ja tämä tavoite kai ihan kohtuullisesti saavutettiinkin. Teollisuus ja Työnantajat ja Teknologiateollisuus ry ovat molemmat lahjoittaneet 5 miljoonaa euroa pääomaksi, kai niiden intresseissä kuitenkin ensisijaisesti on Suomen teollisuuden tulevaisuus, välillisestihän imagonrakennuksella on sille iso merkitys.

Ja tarkoitat varmaan tätä Zayed-palkintoa? Niillähän oli ilmeisesti ihan kovia nimiä niiden palkintolautakunnassa, mm. UNEPin pääsihteeri Töpfer. Arabiemiraatit on kyllä ihan käsittämätön maa (olen joskus kauan sitten vieraillut siellä ostamassa kankaita kangaskauppiastätini kanssa), jossa resursseja jaetaan aivan eri periaatteilla kuin muualla. Se sheikki, jonka kunniaksi sitä palkintoa jaetaan, on ollut keskeinen Arabiemiraatteja rakentanut hahmo ja toiminut vähän joka alueella, mutta ihan mahdollista, että niillä ei koko maassa ollut ketään uskottavammin ympäristöasioissa profiloitunutta (ja poliittisesti siedettävää) tyyppiä, jonka mukaan palkinnon olisi voinut nimetä. Tuollainen kansallissankari on aina hyvä valinta, mihin tahansa.