keskiviikkona, maaliskuuta 15, 2006

olettamukset toiminnallisuuksista

Elämänlaatuni todellakin heikkenee siitä syystä, että en osaa saada ikkunoita tuosta näytön alareunan ikkunaluettelosta sulkeutumaan rullahiiren rullapainikkeella, kuten Firefoxin tabit. Jännittävä tiedostamaton taipumus mieltää tuo ikkunaluettelo samanlaiseksi elementiksi kun tuo FF:n tabipalkki ja yrittää sitten käyttää sitä samalla tavalla. Samalla tavalla on vaikea olettaa työpöydän kuvakkeilta erilaista toiminnallisuutta kuin mitä hyperlinkeillä webissä, ajattelemattomuuksissaan niitä kuitenkin aina yrittää käyttää samalla tavalla.

Ellei kaikkia mahdollisia toimintoja tai ominaisuuksia ole jonkin objektin kohdalla mahdollista toteuttaa, niin kannattaa ainakin huolehtia, että objektin ulkoasu tai olemus ei vahingossakaan viittaa mihinkään muuhun objektiin, joissa näitä tämän objektin kohdalla mahdottomia toimintoja ja ominaisuuksia on, jotta objekti ei tulisi jatkuvasti arvioiduksi puutteidensa ja mahdollisesti ihan toissijaisten ominaisuuksiensa kautta. Junamatkailua edistämään pyrkivissä kaupallisissa tiedotteissa ei ehkä ole kauhean viisasta esittää viistosta yläkulmasta junaa kiitämässä sillan yli, sankkojen metsien ja aavojen maisemien halki jos kuitenkin ihan vastaavissa kuvissa esiintyvä Volvo V70 voi täyttää lupaukset vapaudesta ja vauhdista huomattavasti paremmin.

Turhaudun epäansaitusti nyt myös siitä, että mun hyvä, turvallinen ja luotettava laskin ei suostu tekemään mitään ilman että syötän sille pattereita, eikä jousta vaatimuksissaan yhtään, vaikka olen kaikki nämä vuodet ollut sille niin kiltti. Kiltteys ei kannata, joo, ei kyllä yhtään.

Ei kommentteja: