Tajusin tänään, miten tyhmää on tuotelähtöinen ajattelu. Asioita pitää myydä ratkaisuina, mahdollisuuksina ja lupauksina, tuote on vaan myyjän näkökulmasta se jollakin yhteisellä tavalla määritelty paketti, jonka toimittamiseen sitoudutaan. Ratkaisujen, mahdollisuuksien ja lupauksien mieltyminen pakettiin pitää aktiivisesti aikaansaada asiakkaan päässä.
Tuohon liittyen alan ehkä joskus tajuta paremmin, mitä mieltä Novellin oli ostaa Suse ja miksi Adoben kannattaa jakaa Readeria ilmaiseksi verkossa. Odotan todella, että pääsen eroon vanhoista tuotemielikuvista, oikeasti tässä maailmassa tullaan tekemään älyttömästi bisnestä sillä, että laitetaan resursseja jonkin ilmaisen hyödykkeen kehittämiseen ja sitten myydäään tuki- ja koulutuspalveluja niiden käyttämiseen. Hyöty on kaksinkertainen: Yritykselle tulee loistavaa ensi käden tietoa hyödykkeen ominaisuuksista sitä kautta, että kehittäjä on samassa organisaatiossa ja toisaalta, koska yrityksen tarjoamien oheispalvelujen haluttavuus suoraan riippuu hyödykkeen haluttavuudesta, on yrityksen erittäin kannattavaa kehittää hyödykkeen haluttavuutta, vaikkakin hyödykettä jaettaisiin ilmaiseksi.
Juttelin tänään erään seminaarin päätteeksi Novellin Suomen toimitusjohtajan kanssa (keskustelun päätteeksi sain myös hienon Suse-paidan, kaksi numeroa liian suuren, kuka haluaa?) ja hänen näkemyksensä oli, että vaikka suuri osa OS-ohjelmistojen kehityksestä nykyään tapahtuu työsuhteissa isoihin ohjelmistotaloihin, nousevat uusiin projekteihin liittyvät ideat ja aloitteet lähes poikkeuksetta erilaisista vapaaehtoisryhmistä. On oikeasti kiinnostavaa miettiä, että mikä piirre yrityskulttuurissa lopulta tappaa luovuuden (eh, Google ehdottaa ainakin seuraavia tekijöitä: liikahygienia, tv, musiikkioppilaitosjärjestelmä, hyvä maku, työ, tulosvastuu ja globalisaatio), jota osittain jopa ihan samoissa ihmisissä kuitenkin vapaa-aikana löytyy. Minkään yrityksen ei ainakaan voi sanoa pyrkivän estämään ideoiden syntymistä, vaikka kaikki eivät ehkä ihan täysillä aina panostaisikaan.
Muita tänään opittuja asioita:
- Aikuiset ovat tyhmiä, koska eivät ole rohkeita kokeilemaan asioita, vaan pelkäävät epäonnistumista ja kitisevät vanhojen hyvien ratkaisujen perään ihan vain kitistäkseen.
- Hyvät ja provosoivat yleistykset jäävät mieleen, riittävä toisto on suositeltavaa (ks. seuraava kohta).
- Miljoona apinaa ei voi olla väärässä.
- Maria Stuart oli innokas urheilija. Olen joskus sympannut Maria Stuartia (joo totta, mun sympatiaa ei oo välttämättä kaikkina hetkinä kauhean vaikea voittaa), juuri tuollaisena aktiivisena ja itseään toteuttavana hänet haluankin ajatella.
2 kommenttia:
Kamalaa että et kertonut perustaneesi blogin. Hienoa että kuitenkin teit niin. Kaikkien pitäisi.
Hii, Matti. En voinut kertoa koska olen niin aivoton ja mitäänsanomaton että en ole varma että onko tämä perustetuksi tullut asia nyt oikeasti yhtään mikään. Ehkä se ei ole ja ehkä se ei myöskään miksikään tule. Mut hip ihana, että kommentoit.
Lähetä kommentti