torstaina, marraskuuta 04, 2010

Toteemit, tabut, symbolit ja loukkaaminen

Huumorintajuuni vetoaa suuresti tuore tarina siitä, kuinka Turun yliopiston ylioppilaskunnan vuosijuhlan mainosjulisteeseen valittussa kuvassa esiintyvä silinteripäinen herrasmies on sattumalta ollut suuren ja lainsäädännöllä suojellun henkilökultin kohde Kemal Atatürk.

Erityisen hauskaa on, miten normaalina ja itsestäänselvänä turkkilaiset vaihtarit pitävät tuontyyppisten symbolien (toteemien) kunnoittamista. Heidän ajatuksensa siitä, että jollakin suomalaisella kansallissankarilla, kuten Mannerheimilla, voisi olla vastaavaa symboliarvoa ja laaja oikeus koskemattomuuteen, tuntuu tosi huvittavalta.

Turkissa kuitenkin säädellään lailla Atatürkin mainetta niin, että rienaamisesta voi saada yhdestä kolmeen vuotta ja patsaiden tai kuvien häpäisystä yhdestä viiteen vuotta vankeutta. Kaikilla sosiaalisilla yhteisöillä on toki pyhät lehmänsä, mutta yksittäiseen henkilöön liittyen olisi vaikeaa kyllä Suomessa kuvitella mitään noin mittavaa.

Silinteripäinen herrasmies on kuitenkin silinteripäinen herrasmies, vaikka hän olisikin vähän tunnettujen toisten kansojen mikä tahansa sankari. Juhlittujen kansallissankarien tunnistamatta jääminen voi toki olla tuntunut sivistyksen ja intelligenssin edustajille kirpeältä, vaikkakaan valtiollisen vihan uhka ei olisikaan ollut suuri.

Ei kommentteja: