Kun Suomessa nassutetaan jouluisin lähinnä vaan pipareita, on täällä Sveitsissä kymmeniä erilaisia joulukeksejä, Weihnachtsguetzli. Esittelen joitain
Chräbeli
Kovia valkoisia aniskeksejä.
originally uploaded by kochtopf @ Flickr
Kokosmakrönli
Oikeanpuoliset ovat niitä, vasemmanpuolisista en vaan tiedä, tämä koko keksipaljous hämmentää minua niin, että en edes yritä kyetä etsimään nimeä tuntemattomilla uusille kekseille.
originally uploaded by kochtopf @ Flickr
Spitzbuben
Perushillosilmäkeksejä, usein niillä on myös naama.
originally uploaded by Philipp Bunge @ Flickr
Brabanzerl
Suklaakuorrutteisia suklaa-mantelikeksejä.
originally uploaded by tschörda @ Flickr
Brunsli
Kaakaolla, kanelilla ja neilikalla maustettuja mantelikeksejä. Erittäin perinteisiä Baselissa, tyypillisesti tähdenmuotoisia.
originally uploaded by kochtopf @ Flickr
Vanillekipferl
Vaniljalla maustettuja sarvenmuotoisia mantelikeksejä.
originally uploaded by sensejunkie @ Flickr
Mailänderli
Nämä ovat ehkä Zimtsternien rinnalla tunnetuin joulukeksi. Näiden leipomiseen myydään myös kaupoissa joulun alla valmistaikinoita, sitruunalla maustettua perusmurotaikinaa.
originally uploaded by kochtopf @ Flickr
Zimtsterne
Myös zimtsterntaikinaa voi ostaa kaupasta joulun alla. Siinä on kanelin, Zimt, lisäksi vaniljasokeria, jauhettua mantelia ja jauhettua pähkinää sekä tomusokerikuorrutus.
originally uploaded by franziskas garten @ Flickr
Cornflakes schoggihäufchen
Sulaan suklaaseen sekoitettuja maissihiutaleita. Häufchen on diminutiivi sanasta Haufen, suomeksi kasa tai rykelmä.
Kuva rumasti varastettu täältä
Joukosta puuttuvat vielä ainakin perinteiset graubündenilaiset Totenbeinli (suom. ~kuolleen jalat), Schwabenbrötli, Sablés ja Schoggiherzli, mutta mun kärsivällisyys vaan loppui. Näitä nyt kuitenkin on runsaasti ja asiasta kiinnostuneille suosittelen Betty Bossi -kirjallisuutta. Betty Bossi on Sveitsissä suurempi kuin Niksi-Pirkka, sukkahousut ja Jamie Oliver yhdessä ja tietää Guetzleista kaiken.
2 kommenttia:
Hmm, näyttävätpä brunslit hyviltä... oh, ollapa joskus uuni.
Uunittomuus on kyllä surullista, paljon sympatiaa.
Minua kiinnostaisivat ehkä noi vaniljasarvet, voisin kuvitella, että taikinassa oleva manteli voisi tehdä niistä aika erikoisia. Kaakaon ja piparimausteiden yhdistelmä tuntuu jotenkin epäpuhtaalta, siksi en oikein syty noista brunsleista.
Lähetä kommentti