tiistaina, joulukuuta 25, 2007

Weihnachtsguetzli

Kun Suomessa nassutetaan jouluisin lähinnä vaan pipareita, on täällä Sveitsissä kymmeniä erilaisia joulukeksejä, Weihnachtsguetzli. Esittelen joitain

Chräbeli


Kovia valkoisia aniskeksejä.


originally uploaded by kochtopf @ Flickr




Kokosmakrönli


Oikeanpuoliset ovat niitä, vasemmanpuolisista en vaan tiedä, tämä koko keksipaljous hämmentää minua niin, että en edes yritä kyetä etsimään nimeä tuntemattomilla uusille kekseille.

originally uploaded by kochtopf @ Flickr



Spitzbuben


Perushillosilmäkeksejä, usein niillä on myös naama.

originally uploaded by Philipp Bunge @ Flickr

Brabanzerl


Suklaakuorrutteisia suklaa-mantelikeksejä.

originally uploaded by tschörda @ Flickr

Brunsli


Kaakaolla, kanelilla ja neilikalla maustettuja mantelikeksejä. Erittäin perinteisiä Baselissa, tyypillisesti tähdenmuotoisia.

originally uploaded by kochtopf @ Flickr



Vanillekipferl


Vaniljalla maustettuja sarvenmuotoisia mantelikeksejä.

originally uploaded by sensejunkie @ Flickr



Mailänderli


Nämä ovat ehkä Zimtsternien rinnalla tunnetuin joulukeksi. Näiden leipomiseen myydään myös kaupoissa joulun alla valmistaikinoita, sitruunalla maustettua perusmurotaikinaa.

originally uploaded by kochtopf @ Flickr



Zimtsterne


Myös zimtsterntaikinaa voi ostaa kaupasta joulun alla. Siinä on kanelin, Zimt, lisäksi vaniljasokeria, jauhettua mantelia ja jauhettua pähkinää sekä tomusokerikuorrutus.

originally uploaded by franziskas garten @ Flickr



Cornflakes schoggihäufchen


Sulaan suklaaseen sekoitettuja maissihiutaleita. Häufchen on diminutiivi sanasta Haufen, suomeksi kasa tai rykelmä.


Kuva rumasti varastettu täältä



Joukosta puuttuvat vielä ainakin perinteiset graubündenilaiset Totenbeinli (suom. ~kuolleen jalat), Schwabenbrötli, Sablés ja Schoggiherzli, mutta mun kärsivällisyys vaan loppui. Näitä nyt kuitenkin on runsaasti ja asiasta kiinnostuneille suosittelen Betty Bossi -kirjallisuutta. Betty Bossi on Sveitsissä suurempi kuin Niksi-Pirkka, sukkahousut ja Jamie Oliver yhdessä ja tietää Guetzleista kaiken.

2 kommenttia:

Veloena kirjoitti...

Hmm, näyttävätpä brunslit hyviltä... oh, ollapa joskus uuni.

Tea kirjoitti...

Uunittomuus on kyllä surullista, paljon sympatiaa.

Minua kiinnostaisivat ehkä noi vaniljasarvet, voisin kuvitella, että taikinassa oleva manteli voisi tehdä niistä aika erikoisia. Kaakaon ja piparimausteiden yhdistelmä tuntuu jotenkin epäpuhtaalta, siksi en oikein syty noista brunsleista.