lauantaina, helmikuuta 17, 2007

vaalikoneista

Olen samaa mieltä kaikkien öitä valvoneiden ehdokasraukkaparkojen kanssa: vaalikoneet ovat typeriä. Miksi ei ole sellaista vaalikonetta, johon äänestäjätkin voisivat rekisteröityä, tallettaa omia vastauksiaan ja kommentoida kysymyksiä? Myös mahdollisuus ladata omat vastaukset omalle tietokoneelle jossain fiksussa formaatissa olisi tärkeä.

Teknisesti olisi helppoa toteuttaa myös mahdollisuus tarkastella kuhunkin kysymykseen tietyn vaihtoehdon valinneita ehdokkaita, mutta eipä tätä ole juuri tehty. Ainakin minua kiinnostaisi kovasti tietää, että ketkä nimenomaiset ehdokkaat kannattavat Muhammed-pilakuvien julkaisemisen saattamisen rangaistettavaksi, turvapaikanhakijoiden johdonmukaista käännyttämistä, eläkkeiden nostamista, EU:sta eroamista tai muuta älytöntä, jotta heistä tietäisi vihablogata. Myös yhteen moniselitteiseen kysymykseen liittyvät selventävät kommentit olisi kivaa voida lukea yhteen pötköön, ilman, että joutuu navigoimaan ja scrollailemaan ihan kohtuuttomasti.

Missä sitäpaitsi ovat kaikki Web2.0-hengessä toteutetut mashupit, joissa olisi yhdistelty eri vaalikonevastauksia ja niiden perusteella generoitu ehdokkaille niiden perusteella persoonallisuusprofiileja tai ristiintaulukoitu eri kysymysten vastauksia, etsitty korrelaatiota esimerkiksi Natoon ja opintotukiin liittyvistä kysymyksistä. Entä miksei kukaan ole koonnut eri ehdokassivustojen linkittyneisyydesta ja teemoista mitään webvisualisointeja, joita kuitenkin on saatavilla kirjoihin, uutisiin ja ties mihin liittyen?

Ehdokas.fi sentään tarjoaa kivasti feediä ehdokkaiden blogeista.

Ylen vaalikoneessa oli jännittävät vaihtoehdot ilmastonmuutoksen hillitsemiskeinoiksi, kiinnittikö kukaan muu huomiota?

  • verotetaan päästöjä tiukemmin
  • asetetaan päästöille tiukemmat rajat
  • kehitetään ympäristötekniikkaa
  • säästetään energiaa
  • luovutaan talouskasvun ihannoinnista
  • erityistoimia ei tarvita

Halutaankohan ympäristötekniikalla tässä siis tarkoittaa capture & storage -menetelmiä, uusiutuvien enegianlähteiden käyttöönottoa, kuudetta ydinvoimalaa vai ehkä näitä kaikkia? Onko kaikki energiankäytön tehostaminen rajattava tämän ulkopuolelle, koska se on tarjolla erillisena vaihtoehtona? Vai odotetaanko sittenkin kaikki ongelmat ratkaisevaa kylmäfuusiota? Onko päästökauppa verottamista vai päästöille rajojen asettamista vai onko se ehkä kysymyksien asettelijoiden mielestä niin huono ratkaisu, että sitä ei katsottu maininnan arvoiseksi? Onko ehdokasparkojen todella valittava näistä vaihtoehdoista?

Vaalikoneissa pitäisi myös voida tarkastella kaikkia ehdokkaita vaalipiiristä riippumatta, koska sopivan ehdokkaan löytämisen lisäksi niiden keskeinen funktio on tarjota äänestäjille mahdollisuuksia prosessoida omia poliittisia mielipiteitään ja ehdokkaiden rajoittaminen tiettyihin vaalipiireihin vaikeuttaa tätä merkittävästi. Minua voisi kiinnostaa kovasti, että miten esimerkiksi Mikko Rauhalan ja minun poliittinen ajattelu yhtenisi, mutta irc-gallerian vaalikonetta lukuunottamatta juuri missään vaalikoneessa ei ole mahdollista valita nähtäväkseen usean vaalipiirin ehdokkaita. Vihreiden läsnäolo IRC-galleriassa on aika vakuuttava, vaikka Kokoomusnuoret johtavatkin jäsenmäärässä 443-177. Muut ehdokkaat eivät juuri ole kyenneet ottamaan tätä mediaa haltuun.

Myspacea hallitsee ehdokkaista ehkä vakuuttavimmin Anni Sinnemäki. Tanja Saarela, Matti Vanhanen ja Sauli Niinistö ja Urho Kaleva Kekkonen (ai joo oho, eihän se olekaan tässä skabassa enää mukana) ovat myös läsnä, mutta tekstit näyttäisivät olevan kopioitu wikipediasta eivätkä kampanjapäälliköt liene olleet näitä artikkeleja organisoimassa. Kekkosen kaverilistalla näyttäisivät olevan Idi Amin, Jeesus, Nixon, Fonzie ja Darth Vader, vaikuttavaa.

3 kommenttia:

Ville-Veikko Mastomäki kirjoitti...

Toi ilmastokyssäri oli kyllä yks murhankryyni! Siinä ei kyllä tosiaan ollu mitään sellasta vaihtoehtoa, jolla olisi voinut ilmoittaa, että pitää asiaa maailman tärkeimpänä ja että on perillä siitä miten olisi järkevää toimia.

vastausvaihtoehdot olis yhtä tývin voinu olla vaikka seuraavat:
- korjata vanhoja vaatteita
- lisätä porkkanoiden syöntiä
- Kaivaa kuoppa
- Canada

Voisin myös avautua kaikista niistä koneista, joissa ei oo vapaan vastauksen mahdollisuutta. Kysymykset on useimmiten monimutkaisia, joilloin simppelit joo tai ei -vastaukset ei kerro mitään ehdokkaan ajatuksista. Esim Animalian vaalikone on tällanen täysin surkuhupaisa esitys, hyi.

Tapio Laakso kirjoitti...

Toivottavasti jo kunnallisvaaleissa nähdään tuollaisia toisen sukupolven vaalikoneita. Ellei joku taitava tyyppi osaisi kyhätä nykyisten päälle systeemiä, joka osaisi imaista vastaukset ja yhdistellä niitä kiinnostavalla tavalla.

Noiden kaikkien koneiden täyttäminen oli kyllä ollut aikamoinen operaatio.

Älyttömistä kysymyksistä suosikkini taisi olla Sanoman: "Kuinka monta kuntaa Suomessa pitäisi olla?" ja vaihtoehdot: "400, 300, 200, 100". Tähän on sitten koko massiivinen kunta- ja palvelurakenneuudistus typistetty.

Tosiaan tuo Animalia ei myöskään niitä johtotähtiä ollut. Minusta on jotenkin mautonta, että he kysyvät, pitäisikö eläinsuojelujärjestöjen rahoitusta lisätä.

Qtea kirjoitti...

Olen niin vakuuttunut että oli iso moka olla tajuamatta perustaa ajoissa Vaalikoneiden uhrien tuki ry:tä.