perjantaina, joulukuuta 15, 2006

Kristiina Koivunen ja Turkki

Oho, image.fin Heikki Valkama kirjoitti, että kurditutkija Kristiina Koivunen on viety Turkissa kuulusteltavaksi. Hurjaa, vielä tänä aamuna Kristiina oli päivittänyt blogiaan, ja nyt tavoittamattomissa.

Uuh, uppouduin lukemaan blogin arkistoja ja Kristiinan väitöskirjaa (pdf), kunnes sitten Liken Iida Siimes kommentoikin Imagen blogiin, että Kristiina on löytynyt.

Kristiinan väitöskirjan sisäkannesta:

The right to healthy living is an essential and non-transferrable basic human right which is guaranteed by our constitution. The utilisation of our health care services by every citizen when he/she needs them, the elimination of regional inequalities, and recognising and raising the health level of our people are some of our basic aims. Through the establishment and management of health information as required, health care services can be directed and monitored in line with our aims. (Dr. H. Ibrahim Öksöy, Minister of Health, 1995)

The reason for diseases is poverty, but not only poverty; it is simply the policy of the Turkish state to destroy a nation. Not only to go and shoot and kill them - there are also other methods. (a Kurdish woman)


Tällaista tutkimusta ei voi tehdä joutumatta pohtimaan perusteellisesti tutkimuksen tavoitteita ja oikeutettavuutta ja tämä pohdinta on monella tavoin hyvin kiinnostavaa. Kristiina kirjoittaa, että hänen haastateltavansa kokivat turhautumista siihen, että hän ei tuonut heille lääkkeitä, terveydenhuoltoa ja hyvinvointia, mitä hänen länsimaalaisena oletetaan voivan tehdä. Tutkijan asema ei ole ollut helppo.

Nyt Kristiina on Turkissa pidätettynä, kunnes karkotetaan takaisin Suomeen sunnuntaina. Aika avointa ja EU-kelpoista toimintaa Turkilta kyllä. Rakas ystäväni Välittäjä on vähän samalla tavalla huolissaan Venäjästä kuin Kristiina Turkista. Aika pelottavaa, että niin lähellä, henkisesti niin monella tavalla Euroopassa on kaikkia näin ikäviä tilanteita.

Ei kommentteja: