tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Uuden sukupolven ympäristöpolitiikka

Olen tilaisuudessa, jossa Stefan Wallin (bloggaa!), Pertti Salolainen, Helena Valve ja Aleksi Neuvonen puhuvat uuden sukupolven ympäristöpolitiikasta.

Uuden sukupolven ympäristöpolitiikan on kyettävä vaikuttamaan globaalin tason ilmiöihin, joihin perinteisellä, kansallisella politiikalla ei olla voitu vaikuttaa. EU on ylikansallinen toimija, joilla on mahdollisuus vaikuttaa myös globaalilla tasolla, toisin kuin kansallisilla parlamenteilla.

Stefan Wallin väläytti hauskaa ideaa henkilökohtaisesta päästökaupasta, järjestelmästä, jossa yksilöt maksaisivat haittamaksuja harjoittamastaan ympäristölle vahingollisesta toiminnasta. Eräänlaista pakollista vapaaehtoista lentomaksua siis. Tällaisessa kyllä byrokratia helposti muodostuu yhtä raskaaksi kuin alv-järjestelmässä - yrityksille ei vastaavaa, joka alihankkijatason kohdalla kumuloituvaa, maksutaakkaa voi asettaa. Aleksi ehdotti välittömästi tästä Stefanille vaaliteemaa - taas yksi syy lisää odottaa vaalihuuman nousua.

Pertti Salolainen avasi oman puheenvuoronsa WWF:n eilen julkistaman tiedotteen kautta. Uutisiin taisi yltää lähinnä heitto vesivoiman lisärakentamisen lyhytnäköisyydestä, mutta löytyipä tekstistä myös WWF:n Nairobi-tavoitteet, joita siis kaikki maailman tahot viime viikkoina ovat väsänneet:


  • Päästövähennystavoitteita kasvatettava tuntuvasti ja ne on liitettävä osaksi Kioton jatkokautta
  • Adaptaatiorahastosta sovittava
  • Puhtaan kehityksen mekanismeille löydyttävä lisää rahaa


Myös Pertin kertomukset EU-neuvottelujen alkuvaiheista ja WWF:n toiminnasta olivat viihdyttäviä, yleisön kommentteja siihen tullee vielä myöhemmin. Helena Valve aloitti ottamalla esimerkkejä maatalouspolitiikasta ja painotti kovasti sitä, miten maatalouspolitiikka on oleellista ympäristönäkökulmasta. Tietenkin, tietenkin.Ympäristöpolitiikkaa on yhtä vähän olemassa kuin ympäristötekniikkaa: kaikki politiikka, jolla on vaikutuksia ympäristön tilaan, on ympäristöpolitiikkaa ja kaikki tekniikka, jolla on vaikutusta ympäristön tilaan, on ympäristötekniikkaa.

Helena valve puhuu osallistumisesta ja vaikuttamismahdollisuuksista, mutta nyt loppuu verkkoaika, iik.

Ei kommentteja: