lauantaina, marraskuuta 11, 2006

Prinsessa Marie ja muut Freudin naiset

Haluaisin vielä mainita, että tänään klo 23.15 tulee toinen osa minisarjasta Prinsessa Marie (Mariena upea Catherine Deneuve!), joka kertoo Marie Bonapartesta ja hänen suhteestaan Freudiin. En ikinä ole aikaansaanut sitä paksua oranssia Peter Gayn kirjoittamaa Freud-elämänkertaa, mutta koska useat muutenkin Freudin elämän sivuhenkilöt ovat olleet kiinnostavia ja heihin liittyvään materiaaliin tulee usein törmättyä, tulee Freudin elämään jatkuvasti kaikenlaisia näkökulmia näiden kautta.

Suomeksi prinsessa Mariesta on voinut lukea ainakin Mirja Rutasen kirjasta Mitä nainen tahtoo, joka kertoo kolmesta Freudin tärkeästä naisesta. Yksi on prinsessa Marie, kaksi muuta ovat Lou Andreas Salomé ja Sabina Spielrein. Siitä on kauan, kun olen tämän lukenut, mutta kaikki kolme ovat jääneet mieleen kiinnostavina hahmoina. Nyt muuten epäilen, että ehkä Anna Freudistakin, Freudin nuorimmasta tyttärestä ja ansioituneesta psykoanalyytikosta (jolle Freud teki analyysia, vaikka lähisukulaistensa analysoiminen on analyytikkokulttuurissa ankarasti kielletty), oli artikkeli tässä kirjassa, mutta en tosiaan kykene enää muistamaan.

Kaikki ovat myös menestyksekkäästi harjoittaneet vastaanottoa sekä kehittäneet psykoanalyysia eteenpän. Prinsessa Marie sekä Lou Salomé kirjoittivat naisen seksuaalisuudesta ja Sabina Spielrein skitsofreniasta. Sabina Spielreinista on myös hiljattain tehty elokuva, Ich hiess Sabina Spielrein.

Sen lisäksi, että nuo hahmot itsessään ovat kiinnostavia, sivuavat näiden elämät monien muiden kiinnostavien hahmojen elämää: Nietzchen, Rilken, Paul Reen, Jungin, Pigetin. Kuvassa Lou Salomé Nietzchen ja Paul Reen kanssa, Lou piiska kädessä, Nietzche ja Paul Ree valjastettuna kärryjen eteen hevosiksi. Tällaisista leikeistä Lou tykkäsi suunnattomasti.

Lou Salome, Nietzche ja Paul ReeMutta siis, kohta ykköseltä Prinsessa Marien kakkososa.

Ei kommentteja: