torstaina, syyskuuta 21, 2006

california syyttää autonvalmistajia kasvihuonepäästöistä

Californian osavaltio soveltaa saastuttaja maksaa -periaatetta aika luovasti ja aika rankalla kädellä. Reuters uutisoi tänään siitä, että Californian osavaltio aloittaa oikeusprosessin autonvalmistajia vastaan näiden tuotteiden aiheuttamien ilmastopäästöjen vuoksi. Haastettuna (epäilen käyttäväni näitä lakitieteellisiä termejä toivottoman väärin) on kuusi maailman suurinta autonvalmistajaa: General Motors, Ford, Toyota, DaimlerChrysler, Honda ja Nissan.

The lawsuit is the first of its kind to seek to hold manufacturers liable for the damages caused by their vehicles' emissions, state Attorney General Bill Lockyer said.


Todellakin, tällaista ei aikaisemmin ole maailmassa tehty. Kasvihuonepäästöjä aiheuttavat toki aika monet muutkin tahot, mutta toista yhtä selvää vihollista ei ehkä tähän mennessä ole ollut nimetä. Esimerkiksi OPEC-maiden tai hiilivoimaa jatkuvasti ja massiivisesti lisärakentavien Kiinan ja Intian syyttäminen yhtään mistään voisi olla poliittisesti liian vaarallista, mutta onneksi ovat pahat-pahat suuryhtiöt, joita vastaan hyökkäämisessä ei todennäköisesti kuole siviilejä, katkea kauppasuhteita tai aiheudu muitakaan vaarallisia mediakriisejä.

Ei kommentteja: