lauantaina, kesäkuuta 10, 2006

the economist ja vähän uutispalveluista verkossa yleisemminkin

Hih, The Economist on Lordin euroviisuvoiton perusteella tutkinut suomalaisten uskonnollisuutta ja haastatellut artikkeliaan varten uskontotieteilujä Kimmo Ketolaa ja piispa Ambrosiusta. Viehättävää, miten jännittäväksi toisilla mantereilla tämä pohjoinen mystiikka osataankin kokea.

Tykkään muuten The Economistin verkkolehden toteutuksesta kovasti, kaikki artikkelit on tagattu (vai tagitettu, kumpi ilmaisu on oikeampi?) ja haettavissa eri kategorioista. Katsokaa, kuinka on toteutettu esimerkiksi ympäristöaiheisten artikkelien kokoomasivu ja kuinka vaikkapa Ruotsi-sivu, johon tulee myös syötettä Ruotsi-aiheisista artikkeleista. Isojen printtimedioiden verkkoversioille tyypillisesti artikkelit ovat kuitenkin salasanojen takana eikä kommentointimahdollisuuksia (ainakaan rekisteröitymättömille) ole.

Muun muassa Hesarin ja BBC:n uutisartikkelien yhteydessä tarjotaan usein lue myös-artikkeleja, joka käyttäjän kannalta tarjoaa samanlaista toiminnallisuutta kuin tagittaminen, mutta näkymättömämmin, koska käyttäjä ei tiedä, millä perusteilla suositeltavat artikkelit on valittu. Artikkelit on usein jaettu myös kategorioihin (kotimaa-, ulkomaa-, talous- jne), mutta webin tarjoamia toiminnallisuuksia on harvoin tajuttu täysin käyttää.

Ei kommentteja: