perjantaina, huhtikuuta 14, 2006

aaltoja, hip!

Voisin tykätä aika kovasti siitä, että meriveden liikehdinnällä tuotettaisiin aika paljon enemmän sähköä maailmassa kuin mitä sillä tähän mennessä ikinä ollaan tuotettu. Tekniikka ja Talous ilahdutti kertomalla, että Saksaan parhaillaan rakennetaan ensimmäistä aaltovoimalaa. World Energy Council on kai pitkään nähnyt aaltoenergiassa potentiaalia ja olen oikeasti vähän ihmetellyt, että miksi tähän ei maailmalla olla lyöty ihan massiivisesti T&K-rahoitusta ja tehty tekniikkaa loppuun asti valmiiksi. Suomen kannalta tämä nyt on epäoleellista, mutta meuhkaan tästä asiasta mielelläni silti.

Treehugger.com tarjoaa aaltovoimaloista ihan viehättäviä kuvia, tuon näköisiä ne siis ovat, vau. European Wave Energy Research Network EWERNillä ei näytä raa'ahkojen nettisivujensa perusteella menevän kauhean vahvasti, mutta toivon, että niillä olisi resursseja tutkimukseen enemmän kuin tiedottamiseen.

Saksaan rakennettavan voimalan toteuttaa Voithin, joka tunnetaan paremmin ehkä paperikoneistaan, Metson keskeisenä kilpailijana, tytäryhtiön Voith Siemens Hydro Powerin tytäryhtiö Wavegen. Voimalan nimi on hellyyttävästi LIMPET, Land Installed Marine Powered Energy Transformer. Otin selville, Limpet tarkoittaa englanniksi sellaista limaista ja kierteisissä koteloissa asuvaa merieläintä, joka liimautuu kaikkiin kivisiin pintoihin, aika supersympaattista.

Limpetin nimellisteho tulee olemaan 500kW, mikä jää kyllä reippaasti keskimääräisen tuulivoimalan nimellistehosta, mutta olisiko Limpet kuitenkin vähän riippumattomampi tuuliolosuhteista? Kehityskapasiteettia tekniikalla kuitenkin varmaan on, jännityksellä odotamme, minkälaisia aaltovoimaloita meillä on viiden ja kymmenen vuoden kuluttua. Vuorovesivoima on sitten vielä erikseen, toivottavasti siitäkin kuullaan lisää pian.

Tykkään Mentalwearista ja Mentalwearkin tykkää aalloista.

Aaltoja, vittu:

Tässä kesäpaita kaikille surffareille ja aaltojen ystäville. Sopii myös mielialan aaltoilusta kärsiville henkilöille. Esmes yks Sirpa kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja pitää tätä paitaa iloiten. Se menee kauppaan tää päällä ja myyjät on ihan että "mitä tossa lukee?" ja Sirpa on aika kypsänä mutta tavallaan leuhkana kun saa tällä tavalla huomiota. Ei Sirpa kellekään mitään vastaa, ei se jaksa välittää muista kun mieli käy ylikierroksilla. Se vaan ostelee ja vie Lidliin tyhjiä jaffapullojaan. Miksei niitä saa palauttaa muualle? Ja miks jäniksen monikkomuoto ei ole "puvut" ja mihin menee poistetut tekstiviestit, minkä takia hammastahnateollisuudella menee niin hyvin, miksi ei ole mansikkasipsejä, sellasia se Sirpa miettii.

1 kommentti:

Veloena kirjoitti...

Mentalwearilla on niin loistot myyntitekstit.