tiistaina, maaliskuuta 28, 2006

subjektiiviset kokemukset kuitenkin ratkaisevat

Todellisuus ei vaikuta ihmisten tekemisiin, vaan tapa kokea todellisuus. Subjektiiviset kokemukset ratkaisevat. YTM:eys ei luultavastikaan korreloi suoraan minkään fyysisen ominaisuuden kanssa, vaan ainoastaan myönteisen kokemuksen omasta fyysisyydestä (mikä tosin jossain määrin voi korreloida joidenkin todellistenkin fyysisten ominaisuuksien kanssa).

Tähän vähän viittasi myös eräs tutkimus, jossa myös kerrottiin, että myönteinen kehonkuva johtaa varsin erilaiseen käytökseen miesten ja naisten keskuudessa. Miehet, joilla on positiivinen mielikuva fyysiseen olemukseensa liittyen, parittelevat useampien kumppaneiden kanssa vähemmällä ehkäisyllä, kun taas vastaavasti myönteisesti fyysisyyteensä suhtautuvat naiset käyttävät enemmän ehkäisyä ja vähemmän eri seksikumppaneita. Käytös on toki erilaista, mutta molemmissa ryhmissä se nyt kuitenkin vastaa sukupuolisterotypioihin liittyviä oletusarvoja.

Jos olisin rohkea, niin päättelisin tästä, että hyvä kehonkuva liittyy yksilötasolla keskeisesti siihen, että yksilö tunnistaa itsessään ryhmänsä (tässä siis sukupuoli) tyypilliset piirteet ja on tyytyväinen itseensä hyvänä ryhmänsä edustajana, mutta ehkä en päättele mitään millään perusteella ja olen tätä mieltä ihan vaan mistään riippumatta ja henkilökohtaisesti itse.

Ei kommentteja: