perjantaina, huhtikuuta 24, 2009

Poliittiset nuorisojärjestöt ja nuorisolle tyrkytettävät ideologiat

Poliittiset nuorisojärjestöt ovat jälleen saaneet toiminta-avustukset Turussa vanhan mallin mukaisesti. Turun Sanomat: "Sdp:n osuus puolueiden keskinäisestä potista on siis noin 32 prosenttia, kokoomuksen 31, vasemmistoliiton 19, keskustan kahdeksan, Rkp:n seitsemän ja vihreiden kolme prosenttia."

Poliittiset nuorisojärjestöt saavat jo itsessään minut voimaan pahoin, mutta vastenmielisintä on tosiaan tuo, että näissä ei näyttäisi olevan neuvotteluvaraa, vaikka poliittiset voimasuhteet kaupungissa muuttuisivatkin. Poliittista nuorisotoimintaa tuetaan suhteessa epäpoliittiseen nuorisotoimintaan paljon – 60% kaupungin nuorisojärjestöavustuksista menee poliittisille järjestöille.

Laadukasta nuorisotoimintaa pitää ja kannattaa tuottaa, mutta poliittista toimintaa tai ideologisen sisällön välittämistä nuorisolle ei tule maksattaa kaupungilla. Varsinkaan kun varojen jaossa puolueiden kesken ei näytä olevan valinnanvaraa tai vaihtoehtoja. Näkisin mielelläni tilanteen, jossa poliittiset (ja muut ideologiset, esim. uskonnollisesti sitoutuneet) nuorisojärjestöt saisivat rahoituksensa puoluetuen (tai muun kattojärjestön) kautta, jolloin valtio ei aktiivisesti tukisi ideologisen sisällön tyrkyttämistä lapsille ja nuorille.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Nähdäkseni nuoriso- ja lapsijärjestöt pitäisi erottaa toisistaan.

Itsekin pidän lapsiin suunnattua poliittista (ja uskonnollista) painostusta erittäin epäilyttävänä.

Nuoripolitiikka taas on pääasiassa äänestyskykyisiin kansalaisiin keskittyvää toimintaa, jossa on paljon hyvääkin. Nuoret ovat tällä hetkellä niin aliedustettuja politiikassa, että tällaisen toiminnan tukeminen on minusta perusteltua.

Kuitenkin mainitsemasi rahasummat ovat tietenkin epäreilusti jaettu, liian suuria ja _oikeastaan_ puoluetuen yksi muoto, joka vaan on vielä kieroutuneempi kuin reilu ja avoin puoluetuki.

Nuorisopoliittisten järjestöjen pitäisi pyöriä paikallistasolla pääosin vapaaehtoisin voimin. Jos vapaaehtoisia ole, ei sitten voi mitään.

Mikko kirjoitti...

Epäilen, että sillä että nuorisojärjestöt omivat muille tarkoitettua rahaa itselleen ja joutuvat junailemaan sen itse eikä puolueen kautta on luultavasti tärkeä funktio broilerien kasvatuksessa.

Tea kirjoitti...

Hyvä pointti tuo nuoriso- ja lapsijärjestöjen erottaminen toisistaan, lapsiin suunnattu ideologinen painostus lienee monin verroin tuomittavampaa kuin nuoriin suunnattu.

Poliittisten nuorisojärjestöjen päätehtävä on kai kuitenkin jäsenrekrytointi (hyvänä kakkosena Mikon mainitsema broilerinkasvatus) ja poliittisten nuorisojärjestöjen rahoittaminen on siksi hieman tehoton keino esimerkiksi yhteiskuntakasvatuksen ja yhteiskunnallisen osallisuuden tukemiseen, vaikka ne sinänsä hyviä tavoitteita olisivatkin.

Tea kirjoitti...

Lisään, että halua viitata uskovani, että ideologiavapaata kasvatusta olisi olemassakaan.

Esimerkiksi perusopetukseen opettajankoulutuksen kautta tai esimerkiksi OKL:een valikoituvan opiskelija-aineksen vuoksi opettajakunnassa suhteellisesti yliedustettuja ajatusmalleja tai poliittisia ideologioita olisi kiinnostavaa pohtia joskus enemmänkin. Epäilen, että ainakin turvallisuushakuisuutta, luottamusta valtioon sekä sukupuolirooleja välittyy esimerkiksi peruskoulunkin kautta enemmän kuin mitä voidaan pitää neutraalina.