torstaina, elokuuta 03, 2006

vertaisvalvonta ja koirankakka

Isoveljien valvomalta maailmalta voidaan ehkä vielä välttyä, kun vertaisvalvontakin toimii. Metrossa pitää käyttäytyä, ellei halua kärsiä loppua elämäänsä häpeää. Vuosi sitten Etelä-Koreassa eräs tyttö jätti siivoamatta koiransa metroon tekemät jätökset kanssamatkustajien painostuksesta huolimatta ja saa kuulla siitä varmaan edelleenkin. Hän jopa erosi yliopistosta julkisen nöyryytyksen vuoksi.

Tosin, vertaisverkot ehkä mielellään rankaisevat tietyntyyppisistä asioista ja jättävät oikeat asiat huomioimatta, kuten on ansiokkaamminkin jo pohdittu. Wikipedia kertoo tapauksesta tyhjentävästi. Dog Poop Girl on käsite, joka jää elämään Internetissä pyörivän globaalin sosiaalisen valvontajärjestelmän symbolina.

Kaikki jännittävät asiat tapahtuvat julkisissa kulkuneuvoissa, Rosa Parks ja kaikki koirankakka-asiat. Olen tänään harrastanut autonostotoimintaa ja se on autonomistamistoiminnan jälkeen ehkä maailman typerintä. Myönteistä asennetta osoittaakseni pukeuduin kuitenkin vaatteeseen, jossa on auton kuva ja siltä osin olen kyllä itseeni aika tyytyväinen. Silti, yksityisautoissa harvoin syntyy mitään merkittäviä kulttuuriin ja kieleen elämään jääviä asioita ja sellaisilla ajaminen on niin elämän tuhlaamista.

Ei kommentteja: