lauantaina, maaliskuuta 03, 2012

Julkishallinnosta kehitysmaissa

Suomessa/Euroopassa/Pohjoismaissa tulee aika helposti luottaneeksi julkishallintoon aika paljon. On tietenkin tyhmiä tavaraliikenteen maanteille kilpailuttaneita ja julkisomisteisia rautatieyhtiöitä, kulttuuri- ja elinkeinopolitiikan sotkemista ja rakennuttajien kanssa saunassa tehtyjä kaavoitusdiilejä. Joka tapauksessa, julkishallinto on aika ilmiselvästi olemassa.

Mietin evoluutiomekanismejakin ja kaikenlaisen esiasteiden hyödyttömyyttä. Puoliksi toimiva silmä ei näe*, eikä julkishallinnon pyörittämiseksi tarvittavaa verokertymää oikein voi kerätä tehokkaasti ilman väestötietojärjestelmää, yrityskirjanpitoa tai oikeuslaitosta. Mietin, että minun tuntemassani maailmassa verotus taitaa olla kehittynyt kauan ennen rahatalouteen siirtymistä. Kaikenlaisille yhteishyvästä vastaaville tahoille niinkuin kirkoille ja kruunuille ja kartanoille on suoritettu maksuja viljana, karjana, työnä ja kaikenlaisina hyödykkeinä. Ja ilmeisesti kai näille maksuille on koettu saadun myös vastinetta.

Hallinnon muotoutumista on auttanut tietenkin se, että hallinnoitavien sosiaalisten yksiköiden koko on ollut niin pieni, että sosiaalinen paine on voinut tukea juridisia prosesseja. Samoin aluesuunnittelua on tukenut huonojen kulkuyhteyksien ja matkustamisen kustannuksien kalleudesta aiheutunut alhainen liikkuvuus ja siitä johtuva ihmisten sitoutuneisuus fyysisiin paikkoihin.

Olen aika varma että vielä aika vähän aikaa sitten kuvittelin, että julkishallinto alkaisi toimia välittömästi, kun olisi edes vähän peruskoulutettuja valistuneita kansalaisia ja niille vähän vapaita vaaleja. Ihan varmasti en enää kuvittele mitään sen suuntaistakaan.

Kurjaa myös, että julkishallinnolla voi olla niin vapaat kädet lypsää yksityistä sektoria ja niin vähän insentiivejä tukea sen kasvua. Ei ole oikein näkyvissä mitään erityistä työpaikkojen syntymistä minnekään muualle kuin sinne kehitysapusektorille.


*) Silmän evoluutiota mietin siis ihan vaan positiivisena toivonpilkahduksena siitä että monimutkaiset järjestelmät voivat jotenkin kehittyä hyviin optimitiloihin. En siis ajatellut sitä mitenkään kreationistisesta ei-voi-toimia -näkökulmasta.

Ei kommentteja: